Her er nominasjonane til Ungdommens kritikerpris 2018!

Her er nominasjonane til Ungdommens kritikerpris 2018!

Aktuelt   

Henta frå pressemelding frå Foreningen !les torsdag 9. november 2017:

Her er nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2018

I går kveld ble nominasjonene til Ungdommens kritikerpris 2018 offentliggjort. Dette skjedde på et arrangement på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka i Oslo. Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen. Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående skole. Nominasjonslisten består av åtte aktuelle bøker og inneholder fem romaner, en novellesamling, et langdikt og et prosaverk. Det er stor bredde i bøkene som 170 elever i videregående skole nå skal i gang med å lese og vurdere.

– Dette er et veldig morsomt utvalg bøker å sende ut til ungdomsjuryen. Årets nominerte er fulle av engasjement. Her er høy temperatur, alvor, men også mye humor. Det blir spennende å se hvordan bøkene engasjerer de unge leserne, sier Bjarte Bakken, prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les.

 

De nominerte er:

Demian Vitanza: Dette livet eller det neste (Aschehoug) – roman

Therese Tungen: Ein gong var dei ulvar (Aschehoug) – noveller

Olaug Nilssen: Tung tids tale (Samlaget) – roman

Jan Kjærstad: Berge (Aschehoug) – roman

Erlend O. Nødtvedt: Vestlandet (Aschehoug) – roman

Øyvind Rimbereid: Lenis plassar (Gyldendal) – langdikt

Lotta Elstad: Jeg nekter å tenke (Flamme) – roman

Aina Villanger: Baugeids bok (Oktober) – prosaverk

 

Blant forfatterne er det glede og stolthet over å bli nominerte til Ungdommens kritikerpris.

– Eg er veldig stolt av og glad for å vere nominert for andre gang, og eg er spent på korleis ei slik bok blir mottatt av unge lesarar, sier Olaug Nilssen som har skrevet romanen Tung tids tale.

– Det er spesielt gjevt – det er en ære – å bli nominert til Ungdommens kritikerpris. Det er stimulerende å tenke på at elever, fremtidens lesere, skal gi seg i kast med romanen min og si hva de mener om den, sier Jan Kjærstad som har skrevet romanen Berge.

Sju juryklasser i videregående skole skal i løpet av fire måneder lese og diskutere de åtte nominerte bøkene. Utdelingen er 14. mars 2018 på Sentralen i Oslo.

Årets juryklasser er:
Akershus: Lillestrøm vgs. (STA)

Finnmark: Alta vgs. (Musikk og drama)

Møre og Romsdal: Kristiansund vgs. (TAF)

Oslo: Oslo By Steinerskole (Humanist, litteratur fordypning)

Sør-Trøndelag: Rissa vgs. (ST)

Telemark: Kragerø vgs. (Idrett)

Vest-Agder: Kristiansand Katedralskole Gimle (STF)


Nominasjonsjuryen har bestått av kritikerne Eivind Myklebust, Birgitte Bjørnøy og Kristian Wikborg Wiese.

 Om Ungdommens kritikerpris

Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.

Les mer på www.ungdommenskritikerpris.no  

Om Foreningen !les

Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997. Foreningen !les jobber for å fremme lesing I alle samfunnslag og er blant Norges fremste formidlere av litteratur til barn, ungdom og voksne. Foreningen !les står bak prosjekter som bl.a. tXt-aksjonen, Ungdommens kritikerpris, Uprisen, Bokslukerprisen og Tid for ti. Foreningen !les fyller i år 20 år. Tidligere i år mottok Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget, og Foreningen !les ble også nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018.

 Les mer på www.foreningenles.no